Balon turları turistik bölgelerde rüzgar ve hava şartları el verildiğinde yapılan bir aktivitedir. Yükseklik korkusu olmayan macera severler için uygundur.
Turistik yörelerde kullanılan, içine doldurulan sıvı haldeki propan gazının ısıtılmasıyla havalanan gezi aracına hava balonu denir. Bu balonlar, ülkemizde en çok Kapadokya bölgesinde kullanılmaktadır.
Bu yörenin simgesi haline gelen hava araçları, Kapadokya balon turu adı altında turistik faaliyet gösterirler. Tamamen gezi ve turistik amaçlı kullanılan balonlar, kısa mesafelerde ve rüzgarsız havalarda çok güzel bir gezi aracıdır. Türkiye’de balon sürüşü için Türk Hava Kurumu’nun Ankara merkezinde kurs verilmektedir.
Kapadokya’yı Balondan İzlemek
Kapadokya’da onlarca şirket, bu doğal yeryüzü güzelliğini havadan izlemek için balon turları gerçekleştirir. Kumanda ile yönlendirilen bu balonlarla, yerden 1 km yüksekliğe kadar çıkabilir, bu doğa harikasını kuş bakışı seyredebilirsiniz.
2012 yılı verilerine göre yörede yıl boyunca 900 bin turist balon yolculuğu yapmış.
Nasıl Hareket Eder?
Peki balon turları nasıl yapılır? Nasıl bir uygulama izlenir? Biraz da bu sorulara cevap verelim.
Bir balonun hareket etmesi için, rüzgar hızının 10 km’yi geçmemesi gerekmektedir. Balonun içinde bulunan 2 ya da 3 ocaktan çıkan ısı 120 derecenin altında olmalıdır. Seyir yüksekliği ortalama 500 – 600 metredir. Ancak isteniyorsa 1000 metre yüksekliğe kadar çıkılabilir.
Sıcak hava balonu 3 ana kısımdan oluşur. Yolcuların durduğu hasır sepet, ateşlemenin kaynağı ateşleme sistemi ve sepeti taşıyan balon kubbesidir.
Kapadokya’da balon turları, geniş bir alanda, çevre güvenliği sağlandıktan sonra hareket eder. Rüzgarlı havalarda bu aktivite yapılmaz. Özellikle güneşin doğma esnasında ve sabahın ilk saatlerinde yapılması uygundur.
Balona Binme Kuralları Nelerdir?
Balon turuna çıkmadan önce çeşitli önlemler almalısınız. Kolay bir aktivite olarak görülse de dikkat etmediğiniz konular istenmeyen durumlara yol açabilir.
- Balonların küçük ya da büyük olmasına göre 2 kişi ile 36 kişi arasında kapasitesi vardır.
- 6 yaşından büyük ve en az 1.40 cm olan herkes binebilir.
- Kalkışı için havanın rüzgarsız olması yeterlidir.
- Fiziksel engeli olmayan herkes balona binebilir.
- 1 saat boyunca yardıma ihtiyaç duymadan ayakta kalabilecek olanların binmesi uygun olur.
- 110 kilonun üzerinde olanların uçması uygun değildir.
- Hamileler güvenlik açısından uçuş yapamıyorlar.
- Yakın zamanda ameliyat geçirmiş olanlar ya da önemli bir rahatsızlığı olanlar uçuşlara katılmamalıdır.
- Tekerlekli sandalye kullananlar güvenlik açısından maalesef balona binemiyorlar.
- Yolculuğa çıkmak için soğuk havalar daha uygundur.
- Rahat edilecek kıyafetler giyilmelidir. Sonbahar ve ilkbaharda serin bir hava yaşandığı için kalın giysiler kullanmakta yarar var.
- Fotoğraf makinası ya da video kamera almak bir problem yaratmaz.
Balon Turunda Neler Yapılır?
Çok değişik ve insanın her zaman karşılaşamayacağı bir atmosfer olduğu için, genellikle özel kutlamalar, evlilik teklifi, gökyüzünde şampanya patlatma, pasta kesme gibi organizasyonlar, Kapadokya balon turları esnasında yapılan etkinliklerden bazılarıdır. Ayrıca Peri Bacaları’na tepeden bakılır, kiliseler ve camiler daha güzel görünür, fotoğraflar çekilir ve yörenin güzelliğine tekrar şahit olunur.
ÇokTatil
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder