BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!

BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!
Ankara çıkışlı Balkanlar Turu

8 Ocak 2015 Perşembe

Tarsus Evleri

Mersin'in Tarsus ilçesinde tarihi ve kültürel dokusuyla ilgi çeken ve 300'e yakını tescilli olan eski Tarsus evlerinin restore edilerek turizme kazandırılması amacıyla yatırımcı bekliyor...

Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, ilçe merkezinde geniş bir alana yayılan genelde iki katlı taş yapılardan oluşan ve geleneksel Türk kültürünü yansıtan tarihi binaların kent dokusunda önemli yeri bulunduğunu söyledi.
Tarihi yapılardan 300'e yakınının tescilli olduğunu, tescilsiz binaların sayısının ise 600'ü bulduğunu belirten Güldibi, Tarsus'un pekçok zenginliğinin yanı sıra geçmişi yaşatan ve yansıtan eski evlerinin de biran önce turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti.
 Güldibi, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu evlerin turizme kazandırılması adına 16 parselde kamulaştırma çalışması yaptığını anımsatarak, "Bu parsellerdeki evlerden 12'siyle ilgili restorasyon çalışması başlatıldı ve 6'sında çalışma tamamlanarak sosyal veya kültürel faaliyete hazır hale getirildi. Ancak bu parsellerden birinde kamulaştırma sorunu çıkınca bu 6 evle ilgili ihale iptal edildi. Kamulaştırmayla ilgili sorun çözüldükten sonra tekrar ihale yapılacak ve o binalar turizme kazandırılacak" dedi.

Tarihi Tarsus evleri

 Tarihi Tarsus evlerinin çok azının geçmiş yüzyıla ait olduğu biliniyor. Bugün hala ayakta kalan binaların büyük çoğunluğu, Cumhuriyet dönemi mimarisini yansıtıyor. Taş, kerpiç ve ahşaptan yapılan evlerin uzun kenarlarının sokağa dik ve paralel yerleştirildiği, ağırlıklı olarak alt katların işlik olarak düşünüldüğü için yüksek tutulduğu gözleniyor. Yöre halkının 'mağaza' adını verdiği bu bölümlerin bir kısmının sonradan bölünerek nüfusu artan hane halkına yeni mekanlar oluşturulduğu da yapılan incelemelerde ortaya çıkıyor.
 Bütün evlerin en vazgeçilmez parçalarını ise rengarenk çiçeklerle ve serin gölgeli ağaçlarla süslü olan avlular oluşturuyor. Türk geleneksel mimarisinin en belirgin özelliklerinden biri olan bu avlular, sıcak iklimleri katlanılır kılan unsurlar olarak Tarsus evlerinde de yerini alıyor.


  

Tarsus evlerini yerinde görmek için Mersin Tarsus Silifke Taşucu Turu na katılabilirsiniz...










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En uygun Oteller - %50ye Varan İndirim!!!

2018 ERKEN REZERVASYONU KAÇIRMAYIN

İlginizi çekebilir...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bizi takip edin...

ilginizi çekebilir