BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!

BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!
Ankara çıkışlı Balkanlar Turu

29 Ocak 2015 Perşembe

Suyun Kudreti

Suyun Kudreti

Su akıyor Menderes masifinin sert kayaçlarını yarıyor, bir oya gibi işliyor. Ortaya bir doğa mucizesi çıkıyor.
 Uşak’ta İzmir karayolu üzerinde, Yenişehir mevkiindeki Taşyaran Vadisi, görenleri şaşırtan bir doğa mucizesi. Suyun kayaları dantel gibi işlediği vadi, jeolojik bir laboratuvarı andırıyor. Vadinin kanyon özelliği gösteren bölümü, bin yıllar süren bir doğal oluşum sürecinin eseri.


 Hayal Dehlizi
Taşyaran Vadisi’nin çıkışındaki göletten itibaren duvarların birbirine yaklaşıp iyice daraldığı noktaya kadar botla ilerlemek mümkün. Atlas’tan Turgut Tarhan ve İsmail Atalay ile Ahmet Gündüz küçük bir botla kanyona girdiklerinde hava ayaz, su ise donma noktasına yakındı. Kuytuda kalan kayaların üzerindeki yosunlar kırağı kaplıydı. Akarsuyun binlerce yılda şekillendirdiği girintili çıkıntılı, dantelsi oluşumlar heykeltıraşlara; kayalarda beyazdan turuncu ve kızıla uzanan uyumlu renk paleti ise ressamlara ilham verecek güzellikteydi. Bu peyzajı suyun türkuvaz dinginliği, gökyüzünün çivit mavisi tamamlıyordu.


Akşam saatlerinde ürkütücü yağmur bulutları gökyüzünde şekilden şekle bürünüyor. Hâkim bir noktaya kurulmuş Hamamdere köyü göz alıcı bir manzaraya bakıyor. Köyün bulunduğu sırtın hemen ardında Taşyaran Vadisi saklı. Gediz Nehri ve ona dökülen derelerin şekillendirdiği bu engebeli topraklarda meşe ve ardıçlar sık görülüyor.


 Hamam Çayı’nın, Gediz Nehri’ne karışmadan önce Menderes masifinin doğu kanadındaki Alt Paleozoyik döneme ait yaşlı gnaysları aşması gerekiyordu. Bu sert kayaçlar su ve suyun taşıdığı çakıl gibi malzemelerle aşındı ve zaman içinde Hamam Çayı, bu kesimde küçük bir boğaz açtı.


 Gediz’in Sürprizi
Batı Anadolu’nun iç kesimlerindeki dağların suyunu toplayan Gediz, Ege Denizi’ne dökülen ikinci büyük nehir. İçinden aktığı coğrafyaya hayat kazandıran nehir, son yıllarda ekolojik bakımdan ciddi bir kirlilikle karşı karşıya. Kum ve çakıl ocakları nehir yatağının bozulmasına, atıklar kirlililğin artmasına yol açıyor. Taşyaran Vadisi’nin dahil olduğu Gediz Havzası’nın bu kesiminde nehir daha sağlıklı ve ilginç oluşumlara imza atıyor. Taşyaran’a beş kilometre uzaklıktaki Yörük mevkiinde Gediz Irmağı genişçe bir yay çizerek bu sürprizlerle dolu coğrafyayı taçlandırıyor.


Taşyaran Vadisi’nin yakınında, Gediz Nehri’nin iki yakasını kavuşturan ve Selçuklu döneminde yapıldığı tahmin edilen Çataltepe Köprüsü, yörenin en önemli tarihi eserlerinden biri. Köprü alacakaranlıkta geçmişi yaşatıyor.


 Hamah Çayı’nın sert kayaçları oyarak oluşturduğu Taşyaran Vadisi’nin yaklaşık 50 metre derinliğinde 100 metre uzunluğundaki kesiminde oluklar, dev kazanları, helezon görünümlü akış yatakları bulunuyor.


Kanyonun doğusunda Taşyaran Vadisi yer yer kayalık yamaçların ve doğal havuzların görüldüğü daha geniş bir tabana yayılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En uygun Oteller - %50ye Varan İndirim!!!

2018 ERKEN REZERVASYONU KAÇIRMAYIN

İlginizi çekebilir...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bizi takip edin...

ilginizi çekebilir