Efsunlu Şehir
Tarih boyunca her inanca, her ziyaretçiye kucak açmış bir uygarlık kapısı.
Halilürrahman Gölü (Balıklı Göl), Urfa Kalesi’nin hemen yakınında yer alıyor. Nemrut, Hz. İbrahim’i mancınıkla ateşe atınca ateşin suya, odunların da balığa dönüştüğüne inanılıyor; bu nedenle Urfalılar göle büyük önem veriyor. Gölün çevresinde Rızvaniye Camii, Rızvaniye Medresesi ve Halil-ür Rahman Camii bulunuyor.
Şeffaf Kümbet
Urfa Kalesi’nin doğusundaki Tepe Mezarlığı’nda halk arasında yan yana duran ve “Çift Kubbe” adıyla anılan iki anıtmezar bulunuyor. Bu mezarların kimlere ait olduğu bilinmiyor. Anıtsal mezarların her biri, kubbeleri altı ayak üzerine oturan açık kümbet tarzında
Sütunlar Krallığı
Urfa Kalesi, Damlacık Dağı üzerinde sarp bir yapı. Kente hâkim bir konumda bulunan kalede birçok medeniyetin izine rastlanıyor. Halk arasında “mancınık” olarak da bilinen, yaklaşık 17 metrelik iki sütun İÖ 132 yılında kurulan Osrhoene Krallığı’ndan kalma.
Kadim Siluet
Yeni Mevlid-i Halil Camii, Urfa Kalesi’nin yer aldığı tepenin doğusunda kente güzellik katıyor. Daha küçük olan asıl Mevlid-i Halil Camii ise onun yakınında, Hz. İbrahim’in doğduğu mağaranın yanı başında.
Şanlıurfa il merkezinin en dikkat çekici köşelerinden biri Yorgancı Sokak. Abdulkadir Hakkari Evi, tarihi sokağı süsleyen gösterişli yapılardan.
Şanlıurfa ili, arkeolojik varlıklar açısından da çok zengin. İl merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Örencik köyü sınırları içinde yer alan Göbekli Tepe, dünyanın bilinen ilk tapınağı olmasıyla önem taşıyor. Doç. Dr. Klaus Schmidt’in başkanlığında yürütülen kazılarda son yıllarda ulaşılan bulgular, dünyanın dikkatini bu önemli tarihi mirasa çekti.
Urfa’da “kuşbazlık” oldukça yaygın. Bu uğraşın meraklıları akşam eve dönünce ilk iş dama çıkıp kuşlarını gökyüzüne salıyor. Gündüzleri hamamlarda çalışan İsmail Narin de kuşlarının kent üzerinde süzülüşünü keyifle seyrediyor.
Urfa, “peygamberler şehri” olmasıyla ünlü. Hz. İbrahim’in doğduğuna inanılan mağara Balıklı Göl mevkiinde ve Urfalılarla kente gelenlerin gözde ziyaret noktalarından biri.
Kuş Sevdası
Urfa’da ayakkabıcıların ve dericilerin bulunduğu “Dabakhane” diye bilinen çarşı bölgesinde çok sayıda kuşçu dükkânı da yer alıyor. Kuşçuların akşamları buluştuğu kahvehaneler de yine burada. Özellikle evlerinde kuş besleyenlerin gelip gittiği bu kahvelerde kuş sohbetleri ve kuş alışverişi yapılıyor. Hemen hemen her akşam da “kuş ihalesi” denilen satış etkinliği gerçekleşiyor. Kuş sahipleri kimi zaman en gösterişli ve kıymetli kuşlarını getirip burada gösteriyor.
Çadırcı Pazarı ile Kazancı Pazarı arasında kalan, çapraz tonozlarla örtülü iki kapalı çarşıdan biri bakırcılar tarafından kullanılıyor. Bir zamanlar yaygın olarak kullanılan bakır mutfak gereçleri artık çok satılmıyor, bu nedenle ağırlıklı olarak hediyelik eşyalar üretiliyor.
Sıra gecesi, Urfa ile özdeşleşmiş, sazın, sözün ve kelamın gece yarılarına kadar sürdüğü bir muhabbet meclisi. Dostlar, her hafta birinin evinde toplanarak kentin bu özel geleneğini yaşatıyor. İkramın bolluğu ise olmazsa olmazlardan.
Haşimiye Meydanı çarşıların başladığı, gün boyunca hareketli bir mekân. Yakın çevresinde Attar Pazarı, İsotçu Pazarı, Koyuncu Pazarı, Gümrük Hanı ve Bedesten bulunuyor. Esnaf, dükkânlarına gidip gelirken genellikle motosiklet kullanıyor.
Gümrük Han, Urfa’daki hanların en güzeli ve anıtsal olanı. Kare avluyu çevreleyen dükkânların üzerinde revaklı ikinci kat odaları, avluda ise çayhaneler yer alıyor. Avlu domino, satranç, tavla ve dama oynayanların da uğrak yeri.
Kentin çarşı ve pazarlarında güne dualarla başlanıyor. Kunduracı Pazarı’nın esnafı da dükkânlarını açıp temizliğini yaptıktan sonra küçük çeşmenin çevresinde toplanıp dua ediyor.
Urfa, tarih boyunca farklı kültürlerden beslenen zengin bir mutfak kültürüne sahip. Evlerde yapılışı uzun zaman ve hüner gerektiren yemekler pişiriliyor, kent merkezinde ise tabii ki çoğunlukla kebap çeşitlerinin sunulduğu lokantalar var.
Kentin arkeoloji hazinelerinden biri de antik şehir surunun batısında bulunan Haleplibahçe mozaikleri. Taban mozaiklerinden biri de Amazonların av sahnesini tasvir ediyor.
Şanlıurfa Gap Turunda 300 TL ye varan indirim için tıklayınız...
0312 425 25 00
0545 212 19 15
0539 314 29 48
Atatürk Bulvarı No:103/12 Kızılay ANKARA
Grubunuz için özel fiyat isteyiniz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder