BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!

BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!
Ankara çıkışlı Balkanlar Turu

29 Ocak 2015 Perşembe

Samanli Daginda Suyun Kaynaginda

Samanlı dağlarında: Suyun kaynağında bir yudum nefes...



 Samanlı Dağları, doğanın devasa bir anıtı gibi Armutlu Yarımadası ile Düzce arasında uzanıyor.
Yalova’nın Çınarcık ilçesi, Teşvikiye köyü yakınlarındaki şelale, iki kademeli yapısından dolayı Çifte Şelale olarak adlandırılıyor.


Bulutların Dansı
Samanlı Dağları’ndan uzanan bulutlar ve Marmara sahilleri günbatımında görsel bir şölen sunuyor. Kuzeye bakan yamaçlar Karadeniz iklimi özellikleri gösterirken, Gemlik Körfezi yönü Akdeniz’e daha yakın bir iklime sahip. Değişken iklim koşullarına bağlı olarak bitki örtüsü de farklılaşıyor; Gemlik yönünde kızılçam, fıstıkçamı, meşe ve zeytinlikler hâkim türler haline geliyor.
Samanlı’nın Yıldızları
Sakarya-Pamukova’ya bağlı olan ve Samanlı Dağları’nın eteklerinde yer alan Hüseyinli köyünün güneyindeki gölet gece yıldızlı gök kubbeyle bütünleşiyor. Ufuktaki karaltılar ise Samanlı Dağları’nın zirveleri.


 Yalova’nın Soğucak Yaylası’na giden yol üzerinde bulunan şelale, bölgeye gelen ziyaretçilerin mola noktalarından.  



 Sakarya Taraklı’ya ait Karagöl Yaylası’nda bulunan gölette balık tutmak aslında yasak ancak, yaylaya çıkanlar yasağa pek aldırmıyor. Yüzey sularının toplanması ve eriyen kar suyu ile beslenen bu gölet, yayla insanının yaşam pınarı durumunda.



 Arıcılar kovanlarını, Soğucak Yaylası’na çıkan yoldaki şelale kaynağının yanına da koymuş. Arıcılar mevsimlere göre yer değiştirseler de doğal su kaynaklarından uzaklaşmayı pek tercih etmiyorlar.



 Kocaeli Başiskele ilçesine bağlı Tepecik köyünden İnönü Yaylası’na amcasıyla gelen Ebrar Çağlar halinden memnun.



 Kalker duvarlarıyla kanyon özelliği gösteren Soğukdere Vadisi, Samanlı Dağları’nın kuzeyinde, Kocaeli Başiskele ilçesinin sınırları içinde kalan Yuvacık Barajı’nı besleyen en önemli su kaynaklarından birini barındırıyor. Yöre bitki örtüsünün zenginliğiyle de dikkat çekiyor.



Sakarya Geyve’ye bağlı Maksudiye köyü yakınındaki Doğançay Şelalesi, Samanlı Dağları’nın pek bilinmeyen doğal güzelliklerinden biri. Suyun döküldüğü yerde geniş bir havuz oluşmuş. Çevresindeki kayın, meşe ve kestane ağaçlarının yoğun olduğu orman, yaban hayatı açısından da zengin bir yer.



 Soğucak Yaylası’nın bilinen simalarından Kemençeci Zeynel sağlığını, yaylanın kaynak suyuna borçlu olduğunu söylüyor.



 Sapanca Gölü Samanlı Dağları’nın kuzeyinde yer alıyor. Bu sıradağların önemli yükseltilerinden 1606 metrelik Kartepe’den bakış neredeyse gölü bütünüyle kucaklıyor.



Sakarya’nın Geyve ilçesine bağlı İlimbey köyü yakınlarındaki ormanlarda karaçamdan ıhlamura birçok ağaç bir arada görülebiliyor.







Fotoğraf: Turgut TARHAN
Yazı: Yıldırım GÜNGÖR


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En uygun Oteller - %50ye Varan İndirim!!!

2018 ERKEN REZERVASYONU KAÇIRMAYIN

İlginizi çekebilir...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bizi takip edin...

ilginizi çekebilir