BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!

BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!
Ankara çıkışlı Balkanlar Turu

16 Ocak 2015 Cuma

Sualti Hokeyi

Yeni Başlayanlar İçin Sualtı Hokeyi

Yaz aylarında, havalar sıcak. Sualtı Hokeyi oynayarak serinleyebilirsiniz. Peki ama nasıl?

             Su sporları, birçok insan için vaz geçilmez, bazıları için ise korkutucu ve inanılmaz olmuştur. Hele işin içine biraz da çılgınlık girdi mi, mantığımızı zorlayacak su sporları ortaya çıkmış. Mesela su topu gibi. Hani derler ya; suyun altında terlenen tek spor diye, su altı hokeyi de en az onun kadar ilginç ve çılgın… Gelin bu sporu birlikte tanıyalım…

 Sualtı hokeyi, Southsea Sub-Agua isimli kulübe üye olan Alan Blake adlı İngiliz dalgıç tarafından 1954 yılında keşfedilmiş. Blake, kış aylarında dalış gerçekleştiremedikleri için bu oyunu geliştirmiş. Sonra uluslararası bir oyun olarak ilk defa Kanada, Güney Afrika, Avustralya, Hollanda ve Yeni Zelanda’da oynanmaya başlanmış. Zaman içerisinde gelişmiş ve bugün dünya ve Avrupa Şampiyonası yapılmaya başlanmıştır. Zamanla bu sporu yapan ülkeler arasına Fransa, Slovenya , İngiltere, İtalya, Amerika ve Türkiye gibi ülkeler katılmıştır.
 Ülkemiz 2000 yılında yapılan Türkiye Şampiyonası’nda seçilen Milli Takımla ilk yurtdışı müsabakasına Avusturalya ‘da katılmış ve her geçen sene daha iyiye giderek 2007 yılında İtalya’nın Bari kentinde düzenlenen Underwater Games World Championship’e (Dünya Sualtı Oyunları) katılan milli takımlarımız önlenemeyen yükselişini sürdürerek bayan ve baylarda dünya ikincisi olmuştur. Aynı Şampiyonada, Sualtı Sporlarında ilk kez bir Türk hakem de görev yapmıştır. TSSF Genel Sekreteri ve Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Aydın, Dünya Şampiyonasında görev alarak Uluslararası ilk Türk hakemimiz olmuştur.
 Şimdi de oyun alanına ve malzemelerine bir göz atalım:
Sualtı hokeyi yüzme havuzu veya ona benzer bir yerde oynanır. Oyun alanı 15 m. genişliğinde 25 m. uzunluğunda, toplamda minimum 300 metrekare olmalıdır. Oyun alanının yüzeyi düz bir zemin olmalı, havuzun derinliği 2 metre ve son çizgiler sert bir maddeden olmalıdır. Örneğin; havuz duvarları gibi…
Kenar çizgileri havuzun duvarı, sert bir bariyer veya havuzun dibinde sınır çizgisi şeklinde olabilir. Sınır çizgisi yüzer bir maddeden olmamalıdır. Bariyerin yüksekliği 300 mm olmalıdır. Sınır çizgisi oyun alanına ait olmalıdır.
Karşılıklı iki taraftaki oyun alanlarının sonunda penaltı, şut ve gol bölgeleri belirlenmeli; merkezi olarak, ceza alanının sonunda 6 m yarıçaplı yarım daire ile gol alanının sonunda 3 m yarıçaplı daire ile belirtilmelidir.
 Sualtı hokeyi oyuncuları bu oyunu oynamak için şnorkel, su topu başlığı, maske, palet, sopa, pak ve eldivenden oluşan malzemelere ihtiyaç duyar.
Peki, bu oyun nasıl oynanıyor?
Sualtı hokeyi palet, maske, şnorkel, eldiven gibi temel ekipmanı giymiş 6’şar kişiden oluşan iki takım oyuncuları arasında ve yüzme havuzu dibinde oynanan bir spor… Oyunun amacı havuz dibinde bir sualtı hokey sopası yardımıyla kurşun üzerine kauçuk kaplamadan üretilen pak dediğimiz topun sürülerek ve paslaşarak karşı takımın kalesine gol atmaktır. Dört oyuncu her an oyuna girecek şekilde yedekte bekler. Oyuncu değişimi sınırsız ve serbesttir. Çok yorucu ve oldukça efor harcanması gereken bir spor olduğu için sürekli oyuncu değişikliği yapılır. Hokey sopasını tutmayan serbest elin, kural dışı kullanılması, pak’ı elle veya sopayı yanlış bir şekilde kullanarak ilerletme, rakip oyuncuya kasıtlı yapılan engelleme, çarpma ve önünü kesme, yedek veya cezalı oyuncunun kural dışı havuza girmesi (rakibin üzerine doğru atlama, balıklama atlama) gibi durumlar ise faul sayılır. Bunlar kasıtlı ve çok şiddetli olursa 2 veya 5 dakika oyundan uzaklaştırma cezası verilir.

Kurallara bakıldığında çok kolaymış gibi gözükse de, ciddi bir cesaret gerekiyor. Azıcık da olsa sudan korkuyorsanız, nefes alamamak sizin için bir kâbus ise o zaman bu spordan uzak durun derim. Ama hayatınızın bir balık gibi suyun içinde geçmesini hayal ediyorsanız, bu spor tam size göre…












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En uygun Oteller - %50ye Varan İndirim!!!

2018 ERKEN REZERVASYONU KAÇIRMAYIN

İlginizi çekebilir...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bizi takip edin...

ilginizi çekebilir