BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!

BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!
Ankara çıkışlı Balkanlar Turu

25 Aralık 2015 Cuma

Buzun Altina Dalabileceginiz 6 Sıra Disi Yer

Buzun Altına Dalabileceğiniz 6 Sıra Dışı Yer

Batıklar, balinalar, buzdağları... Bu gizemli dünyanın kapısını açabilmek için bir testere yeterli!

Zamanlama, hiçbir spor dalında tüplü dalışta olduğu kadar önemli değildir. Hiçbirinde ölüm ve yaşam bu kadar ince bir çizgiyle ayrılmamıştır. Buzun altına yapılan bir dalışta ise riskler katlanarak artıyor. Belli noktalar dışında yüzeye çıkmanızı engelleyen kalın buz tabakası bir yana, dayanma gücünüzü sonuna kadar zorlayarak sizi hipoterminin eşiğine getiren "donma derecesindeki" su da işi fazlasıyla zorlaştırıyor.
Neyse ki bizim için oralara gidip bu işleri yapan cesur dalgıçlar var. Şimdi nefesinizi tutun ve buzun altına dalış yapılabilecek en sıra dışı 6 yeri keşfeden maceracılara tanık olun!

Buz altında bikiniyle yüzmek

Nerede: Paijanne Gölü, Finlandiya
Amaç: Korku ve heyecan arayışı
Tehlike derecesi: 8
Dalıştan önce doktorlar Fransız dalgıç Chloé Villaume’ü, 2 derece suda bikinisiyle üç dakikadan fazla kalmaması için uyarmış. Buz dalışlarında usta olan Stig Sererinsen ise ona asla bayılmaması gerektiğini defalarca hatırlatmış.
“Evet, riskler var ama bunları hiç umursamıyorum,” diyor Chloé. Biraz da suda olduğu süre boyunca üzerine bağlı güvenlik kablosuna güveniyor. Zira aksi bir durumda onu 10 saniye içinde yukarı çekerek kurtaracak birileri var. Fransız yüzücü, müthiş bir adrenalin yaşadığını ve her şeyin sonunda kendisini çok iyi hissettiğini söylüyor.

Kanada buzunda bir delik açmak

Nerede: Morrison Taş Ocağı, Wakefield, Quebec, Kanada
Amaç: Buzda dalış yeteneklerini geliştirmek
Tehlike derecesi: 4
Buzda dalışta usta olmak için kas hafızası çok önemlidir, bu da ancak tekrar yaparak kazanılır. İlk dalışında oldukça korktuğunu söyleyen ve aşağısının hem karanlık, hem de klostrofobik olacağını düşünen tecrübeli sualtı fotoğrafçısı Jo-Ann Wilkins’e göre, aslında durum tam tersi. Yani buzdan sızan ışık sayesinde su inanılmaz derecede aydınlık. Wilkins deneyimlerini şöyle aktarıyor:
“Çevrenize bir defa alıştıktan sonra yapacağınız iş halatlar ve diğer dalgıçlar yardımıyla dalışa geçmek. Her zaman yüzeyde duran ve size bağlı olan halatı kontrol eden biri vardır. Ara ara halatı çekerek size iyi olup olmadığınızı sorar. Siz de geri çekerek onu onaylarsınız. Cevap gelmezse hemen tam techizatlı emniyet dalgıçları devreye girer ve sizi bularak yüzeye çıkartır.”

Buzun altındaki gemiye ulaşmak 


 Nerede: Fathom Five Ulusal Deniz Parkı, Tobermory, Ontario, Kanada
Amaç: Batık gemilere olan merakı gidermek
Tehlike derecesi: 8
Eğer kırılmış dev buz parçaları arasında dalıyorsanız,  o gün kulağınızı hava durumu kanalından ayırmamanız gerekir. “Saatte 30 kilometre ile esen bir rüzgar, buz kütlelerini sudaki kağıtlar gibi sürükleyebilir,” diyor sualtı fotoğrafçısı Jerzy Kowalczuk. “Kırık buz tabakaları bir yöne doğru yığılır ve birden bakarsınız ki, ne giriş deliği kalmış, ne de çıkış... O zaman yapmanız gereken tek şey yüzmeye devam etmek ve buz tabakalarını iterek yolunuzdan çekmek.”
Kowalczuk, kırık buzların arasında dalış yapmanın kolay olduğunu düşünenlerin fazlasıyla yanıldığını, bu işin oldukça tehlikeli olduğunu söylüyor.

Beluga balinası ile tanışmak



Nerede: Beyaz Deniz, Rusya
Amaç: Beluga balinaları ile yüzyüze gelmek
Tehlike derecesi: 5
Rusya’nın Beyaz Denizi’nde buz kalınlığı yer yer 1.5 metreye kadar ulaşır ve buzu kırıp suyla temas kurmak oldukça zordur. Sadece Kandalaksha Kasabası yakınlarındaki küçük bir bölümde buz tutmuyor. Bu bölüm, bölgede sıkça rastlanan Beluga balinalarının da hava almak için kullandığı bir alan haline gelmiş. Dalışın ve balinaların fazla tehlikesi yok ama o noktaya ulaşmak için motorlu kar kızağı ile geçeceğiniz yaklaşık bir kilometrelik mesafe için aynı şeyi söylemek biraz zor!
Sualtı fotoğrafçısı Franco Banfi, orada yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Yolculuk hiç rahat değil. Çünkü buz tabakasında zaman zaman oluşan çatlaklar, daha sonra yağan kar ile örtülüyor. Eğer yanınızda tecrübeli bir rehber yoksa, yanlış bir hamleyle içeriye kolayca düşmek mümkün!”

Grönland’da buz dağlarının altında dolanmak


Nerede: Tasiilaq, Grönland
Amaç: Adeta bir buzdağı müzesinde gezinti yapmak
Tehlike dereceleri: 9
Sualtı fotoğrafçısı Tobias Friedrich’in ifadesine göre dünyanın en büyük ve en tehlikeli buzdağlarını barındıran bu bölgede dalmak çok riskli. Çünkü daha önce kimse buna cesaret edemedi ve dolayısıyla hiçbir sualtı haritası mevcut değil.
“En büyük tehlike, olası bir çökme,” diyor Friedrich. “Zaten sadece küçük buzdağları çevresinde dalınabilir. Büyük buzdağları çok tehlikeli ve ne zaman, hangi bölgesinde bir çökme olabileceğini kestirmek çok zor.” Genelde dalışa başlamadan önce buzdağının yüzeyi görsel olarak inceleniyor ve fiziki yapı ile çatlaklar analiz ediliyor.
“Buzdağının kenarında yaşanacak bir çöküntüden kopan küçük bir parça bile teknenizi kolayca suyun dibine yollayabilir. Fakat asıl güzel olan da bu doğa olayını gözlemleyebilmek. Bazen bir buzdağının altına dalıyorsunuz ve ertesi gün o muhteşem manzarayı bir daha göreyim dediğinizde onu aynı şekilde bulamayabiliyorsunuz. Çünkü ya ters dönmüş, ya da kırılmış olabiliyor. Bu gerçekten çok büyüleyici...” diye anlatıyor yaşadıkların Tobias Friedrich.

Buz tünelinde gezinti

 Nerede: Sassolo Gölü, İsviçre
Amaç: Sualtı tünellerini keşfetmek
Tehlike derecesi: 8
Tatlı su çevresindeki buzdağlarına yakın yerde yaşayan sualtı fotoğrafçısı Franco Banfi, buzların her an için çökme tehlikesini yaşattığını söylüyor. Taze kar yığınlarının oluşturduğu buz kolayca kırılabileceği için, içerideki dalgıcın havasız kalması kaçınılmaz....
Bu yüzden Banfi, olası bir çökmenin 30 saniye içerisinde gerçekleşebileceğini söylüyor ve içeride fazla takılmamak konusunda dalgıçları uyarıyor. “Çoğu zaman kırılmanın sesini duyabilirsiniz fakat muhtemelen bunu duyduğunuzda artık çok geç olacaktır!” 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En uygun Oteller - %50ye Varan İndirim!!!

2018 ERKEN REZERVASYONU KAÇIRMAYIN

İlginizi çekebilir...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bizi takip edin...

ilginizi çekebilir