Yozgat İç Anadolu'nun merkezinde bulunan başkent Ankara'ya 217 kilometre doğuda bulunan bir il'dir. Yozgat'ın merkez ilçesinin 2014 yılı itibariyle nüfusu 76.500'dür.Yozgat'ın toplam nüfusu ise 645.266'dır.
Tarihçe
Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğu düşünülen yörede Alişar Höyüğü'nde yapılan kazılarda M.Ö. 3000 yıllarına ait eserler bulunmuştur. Eti'lerin yerleşim merkezlerinden de biri olduğu bilinmektedir.[2]
Milattan önce
Yozgat bölgesi birçok medeniyetlerin hakimiyetinde kalmıştır.
- Hititler,
- M.Ö. Friglerin hakimiyeti,
- M.Ö. 7. yüzyıl başlarında Kimmerler,
- M.Ö. 6. yüzyılda Lidya Krallığı ve Persler,
- M.Ö. 4. yüzyılda da Makedonya’lılar,
- M.Ö. 3. yüzyılın başlarında güney kesimi Kapadokya Krallığının hakimiyeti,
- M.Ö. 2. yüzyıl başlarında ise, Kelt kabilelerinden Galat’ların yerleştiği Galatya’nın bir parçası olmuştur.
- M.Ö. 85’te Roma’nın korumasına girmiştir.
Milattan sonra
M.S 395’te Roma İmparatorluğu ikiye bölününce Anadolu, Doğu Roma yani Bizans’ın egemenliğine geçmiştir. Dönem dönem Sasani’ler bölgeye akınlar yapmış ancak hakimiyet sağlayamamışlardır.
Timur’un Anadolu’dan ayrılması ile bölge sıkıntı çekmeye başlamış 1408 yılında Çelebi Mehmet tarafından Osmanlı Devleti'ne bağlanmıştır. Yavuz Sultan Selim döneminde Yozgat ve çevresinde Celal isimindeki bir Türkmentarafından çıkarılan ve Celali İsyanları olarak bilinen isyan kontrol altına alınmıştır. 1526 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde yörede bazı nüfus değişimleri yapılmış, Halep Türkmenlerinden Bozulus aşiretine bağlı Mamalu Türkmen oymakları yöreye yerleştirilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder