BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!

BALKAN TURLARINDA ŞOK FİYAT 399€!!
Ankara çıkışlı Balkanlar Turu

17 Kasım 2014 Pazartesi

Cig Borek Tarifi Yapilisi

Çiğ Börek

Çiğbörek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir.
Çiğ börek veya özel isim olarak Çiğ börek, Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak: Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Bu börek Türkiye’nin yerli halkı tarafından Türkiye Türkçesi’nde adlandırılırken yanlış bir anlam kazanarak çiğ börek olmuştur, bu yemek Çiğ Köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe (içli köfte gibi birçok anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konur.
Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş “şırbörek” adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesindeki lezzetli anlamındaki “çi”den geldiğini öne sürer.

Tarifi

Malzemeler: 1 kg un, [2,5 bardak kadar [su]], yeterince tuz, yarım kilo kıyma, normal büyüklükte iki veya üç soğan, bir tatlı kaşığı karabiber, kizartma icin yağ.
İç Hazırlanışı: Kıyma rendelenmiş soğan, karabiber ve yeterince su ile koyu bir macun kivami alana kadar karıştırılır. Hamurun Hazirlanmasi: Un, su ve tuz karıştırılıp hamur yogrulur. Hamur kolay acilabilecek bir halde olmalidir “kulak memesi” denilen yumusaklik gibi ve dinlenmeye birakilir. Yarim saat kadar sonra Hamurdan istenilen büyüklükte [örnegin Limon iriliginde] parcalar kesilir. Her parça yufka halinde fakat yufkadan kalın olarak oklava ile açılır. Hazirlanan Kiymadan yufkanın içine bir-iki yemek kasigi kadar acilan daire seklindeki hamurun bir yarisina kenarlarda bir parmak kadar bosluk birakilarak yayilir. Yufkalar ikiye katlanıp bir kücük tabagin kenari ile veya bir yufka Ruleti yardimiyla yarim daire seklinde kesilir ve yapistirilarak kapatilmis olur. Bu hazirlanan Cigbörekler ikisi bir arada olarak önceden kizdirilmis yağda kızartılır. Hazirlanan Cigbörekleri fazla bekletmeden kizartmak gerekir, uzun zaman beklenirse icine konan Kiymanin sululugu hamurun epeyce yumusamasina yol acar ve alip tavaya koymak zorlasir ve Cigböreklerin sekilleri bozulabilir. Cigbörekleri acarkan büyüklüklerinin kizartmada kullanilacak Tavanin büyüklügüne uygun olmasina dikkat edilmelidir. Çiğböregin içinin sulu (sorpalı) kalması ve içinin yarılarak yağ içmemesi istenir.
Çiğbörek ayran ve çay ile sunulur.
Geleneksel olarak, çiğbörek şöyün kazan denen yarımküre şeklindeki ince dökme kazanlarda kızartılır. Ancak, bu tip kazanları Türkiye’de bulmak zordur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En uygun Oteller - %50ye Varan İndirim!!!

2018 ERKEN REZERVASYONU KAÇIRMAYIN

İlginizi çekebilir...

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bizi takip edin...

ilginizi çekebilir