Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı ve bağımsız adaları ile eşsiz bir görsel güzelliğe de sahip olan Amasra hem 3000 yıllık tarihi, hem çekicilik ve balıkçılığa dayanan yerel sanatları, hem de kendini çevreleyen ormanlık alanları ile görülmeye değer yerlerden biridir. Amasra halen özgün balık lokantaları, temiz orta boyuttaki otelleri ve sayısız ev pansiyonuyla turizme katkıda bulunmaktadır. Sanatçı Barış Akarsu'nun memleketidir. Barış Akarsu Ocak 2007'de çıkardığı son kasetini Amasralılara ithaf etmiştir.
Tarihçe
Osmanlı dönemi
13. yüzyılda Cenevizliler tarafından ele geçirilen Amasra'ya Fatih Sultan Mehmet 1460 yılı Ekim ayında bir sefer düzenler. Şehre hakim bir tepeye geldiğinde hayranlığını belli eden meşhur sözü eder:
« Lala, lala!, çeşm-i cihan bu m'ola" ve kaleye haber gönderir : " Bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem kalenin anahtarını bana getiriniz. » |
Bunun üzerine kale komutanı anahtarı Fatih'in bulunduğu tepeye getirir ve şehir savaşmadan zapdedilmiş olur. Sultan Fatih Amasra'yı fethettikten sonra Karabük - Eflani yöresinde yaşamakta olan Kıpçak Türkler'ini buraya yerleştirir. Yani, yörenin ilk Türkleri bu kıpçaklar olmuşlardır. Yörenin yerli rumları ise bir kısmı gönüllü, kalanı zorla İstanbul'a göçürülmüştür.
ANKARA ÇIKIŞLI GÜNÜBİRLİK AMASRA TURU İÇİN TIKLAYINIZ>>>
ANKARA ÇIKIŞLI KONAKLAMALI AMASRA TURU İÇİN TIKLAYINIZ>>>
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder